به گزارش میمتالز، سیدرضا فاطمی امین در روز شنبه چهارم تیرماه، در گفتگوی خبری که انجام داد اظهار داشت سرمایهگذاری در طول زنجیرههای مختلف متوازن نیست، گفت: این نکته شبیه این است که یک خط انتقال آب به طول ۱۰۰ کلیومتر و با قطر لوله یک متر داشته باشی، اما قطر این لوله در ۲۰ متر مسیر به جای یک متر، نیم متر باشد.
او در ادامه افزود: باید به سوی تغییر سازوکارها حرکت کنیم؛ ادامه وضع حاضر به معنای ادامه دار بودن مشکلات است. مهمترین ماموریتی که در وزارت صمت برای خود تعریف کردیم، رفتن به سمت سازوکارهای نوینی است که امکان استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود را بهینه کند.
وزیر صمت در ادامه افزود: از مسائل ساختاری که در اقتصاد ایران وجود دارد این است که خودمان قیمتهای داخلی را به نرخ ارز وصل میکنیم. نرخ ارز از سه راه باعث تورم و بالا رفتن قیمتها میشود. مسیر اول قیمت مواد اولیه است. به عنوان مثال زمانی ورق فولادی یا پنبه به کشور وارد میکنیم، با افزایش نرخ ارز قیمت این مواد نیز افزایش مییابد و تورم ایجاد میشود.
فاطمی امین افزود: مسیر دوم اثر انتظاری تورم است که برای همه شفاف است. وقتی بازار ارز به هم میریزد و قیمت ارز افزایش مییابد، مردمی که از کاهش ارزش پول خود نگران هستند، به خرید داراییهای سرمایهای روی میآورند، تولیدکنندگان قیمت محصولات خود را افزایش میدهند و بنابراین یک موج افزایشی در کشور ایجاد میشود.
وی اظهار کرد: اثر سوم افزایش نرخ ارز در موادی است که با دست خودمان آن را به نرخ ارز گره زدهایم. برای مثال برخی کالاها مثل مواد پتروشیمی بر اساس قوانین مصوب خودمان به نرخ ارز متصل است. در نتیجه با ایجاد یک دعوا بین دو کشور روسیه و اوکراین و افزایش قیمتهای جهانی، نرخ مواد اولیه داخلی که در بورس عرضه میشود نیز افزایش مییابد که این خود افزایش قیمت آب معدنی یا نخ و پارچه را به دنبال دارد؛ بنابراین بخش عمده اصلاح ساختارها از این باب است.
وزیر صمت به این نکته اشاره کرد که باید اثر سوم نرخ ارز بر اقتصاد کشور حذف شود. در صنعت فولاد این اتفاق رخ داده و در حال حاضر بازار فولاد از نرخ ارز پیروی نمیکند.