شنیدهها حاکی از آن است که مدتی است فولادیها به دلیل قطعی برق تولید ندارند. چنین چیزی به این معنی است که این دسته از کارخانهها با کاهش تولید ۴۰ درصدی مواجه شده اند.
فولاد صنعت بزرگی است که در صورت عدم تولید حتی به مدتی کوتاه هم میتواند منجر به تغییر تحولات بزرگی در اقتصاد کشور و دیگر صنایع پاییندستی شود. در چنین شرایطی به ۴ پرسش مهم باید پاسخ دهیم که عبارتند از:
۱- آیا توقف تولید ممکن است؟ دو سناریو که پیش روی فولادیها قرار دارد چیست؟
۲- بحران برقی این صنایع پرمصرف تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟
۳- کدام شرکتها نیروگاه دارند و چه میزان از مصرفشان را پوشش میدهد؟
۴- کاهش یا توقف تولید شرکتهای مختلف چه تاثیری بر تولید و فروش کل، قیمتها و سهام این شرکتها در بورس دارد؟
توقف تولید ممکن است؟
به گزارش تسفا به نقل از بورسان، طبق نامهای که توانیر به شرکتهای برق منطقهای زده است قرار است برق تحویلی به شرکتهای فولادی ۹۰ درصد کاهش پیدا کند. چنین چیزی به معنی توقف تولید این دسته از شرکتها خواهد بود. البته کارشناسان معتقدند چنین امری شدنی نیست و توقف تولید فولادیها به معنی از مدار خارج شدن خط تولید و ایجاد هزینههای بسیار هنگفت برای راهاندازی مجدد است. به همین جهت به نظر میرسد در عمل شاهد کاهش تولید باشیم و نه توقف کامل تولید.
همچنین قطع برق شبانه، به این معنی است که این دسته از کارخانهها با کاهش تولید ۴۰ درصدی مواجه شده اند. البته به نظر میرسد این کاهش تولید پس از داغتر شدن بحران برق طی روزهای اخیر شدیدتر هم شود. در همین راستا باید به آمارهای تایید نشدهای اشاره کرد که حاکی از کاهش ۳۰ تا ۷۰ درصدی برق تحویلی کارخانههای فولادی طی روزهای جاری است. طبق این آمارهای غیررسمی فخوز و کچاد با ۷۰ درصد کاهش، فولاد و فملی با حدود ۵۰ درصد کاهش و سه نماد فخاس، کگل و هرمز هم با کاهش بیش از ۳۰ درصدی برق تحویلی مواجه شدهاند.
مدت زمان تداوم بحران برقی
بررسیها نشان میدهد اوج مصرف برق کشور طی ۴ ماهه خرداد تا پایان شهریور است. در این میان بیشترین مصرف طی سالیان گذشته در مرداد ماه بوده است. در چنین شرایطی که از اواسط تیر ماه فشار به فولادسازان برای کاهش برق مصرفی افزایش یافته، به نظر میرسد حداقل یک ماه و احتمالا تا دو ماه این شرایط ادامه داشته باشد.
شرکتهایی که خودشان نیروگاه برق دارند کدامند؟
در بین صنایعی که این محدودیت برقی برای آنها ایجاد شده است تنها کچاد و فولاد مبارکه دارای نیروگاه برق مستقل هستند. همچنین ارفع هم به واسطه نزدیکی به نیروگاه کچاد و داشتن پست برق در آنجا میتواند از کچاد برق بگیرد.
اما مساله مهمی که وجود دارد این است که منابع آگاه میگویند حتی این شرکتها هم نمیتوانند از برق خودشان استفاده کنند و مجبور به تزریق برق به شبکه اصلی برای رفع کمبود برق خانگی هستند. در صورتی که چنین امری درست باشد این شرکتها هم با کاهش تولید مواجه می شوند اما به میزان کمتری نسبت به شرکتهایی که نیروگاه ندارند.
تاثیر قطعیها بر تولید شرکتها
در صورتی که قطعی برق کامل باشد و تولید فولادسازان کاملا متوقف شود، میتوان انتظار کاهش ۱۰ الی ۲۰ درصدی تولید سالانه شرکتها بسته به مدت زمان قطع بودن برق را داشت. البته این سناریو بدبینانه است که میتواند بورس تهران را هم متحول کند و با افت قیمتی شدید این نمادها مواجه شویم.
در حالت دیگری که به نظر میرسد احتمال وقوع بیشتری داشته باشد تداوم و تشدید وضع فعلی است. یعنی کاهش بین ۴۰ تا ۵۰ درصدی برق تحویلی و به همین میزان کاهش تولید این شرکتها است. البته این وضعیت هم به نفع بورس نخواهد بود و با افت ۵ الی ۱۰ درصدی تولید سالانه این شرکتها مواجه میشویم. افتی که برای فولاد مبارکه و کچاد تا حدی کمتر و برای دیگر فولادیها بیشتر خواهد بود. البته باید خاطر نشان کرد که این افت تولید تا حدی محرک رشد نرخ محصولات در بورس کالا خواهد شد. اما به نظر نمیرسد این رشد قیمت در حدی باشد که تمام زیان فولادی ها از این محل را پوشش دهد و این نمادها در نهایت با افت درآمد مواجه خواهند شد که به تبع آن بر سهامشان اثرگذار خواهد بود.