اصرار دولت چین در هفته های گذشته جهت اجرای سیاستهای کاهش تولید فولاد خام، تاثیرات فراوانی بر عرضه و تقاضا فولاد و همچنین قیمت آن داشته است.
به گزارش تسفا، چین برای کاهش تولید گازهای گلخانهای، سیاست کاهش تولید فولاد را اجرا کرد و این امر باعث شد قیمت سنگ آهن به پایینترین سطح خود در سه ماه گذشته برسد. این شرایط در حالی است که انتظار میرفت با افزایش تقاضا و محدودیت عرضه قیمت سنگ آهن در هفتههای گذشته به بالاترین حد خود برسد اما جدیت دولت چین برای کنترل تولید فولاد و تضعیف تقاضا مانع افزایش قیمت و حتی باعث کاهش شدید قیمت آن شد.
سنگ آهن روز جمعه ۷.۴ درصد کاهش یافت و به ۱۸۱.۵۷ دلار در هر تن رسید و اکنون در بازارهای جهانی روند نزولی دارد و از آنجایی که چین به دلیل سیاستهای زیست محیطی میخواهد تولید فولاد خود را کاهش بدهد، واردات سنگ آهن خود را نیز کاهش داده است که استرالیا یکی از کشورهای تامین کننده سنگ آهن فولاد چین است و کاهش و محدودیت واردات سنگ آهن حتی بر ارزش دلار استرالیا هم اثر منفی داشته است و ارزش دلار استرالیا در هفته گذشته ۰.۷ درصد افت کرد.
از این رو به نظر میرسد بازار در بخش سنگ آهن در تلاش است تا قیمتها را به پایینترین حد خود برساند به طوریکه مقامات چینی میخواهند بازار کومودیتیها را آرام کنند. دولت مردان چینی در این روزها مرتبا اعلام میکنند: کاهش میزان انتشار کربن تا سال ۲۰۳۰ اولویت اصلی آنها است و به زودی یک برنامه عملی در مورد چگونگی دستیابی به این هدف منتشر خواهند کرد.
با این حال، برخی معتقدند دولت چین نگران است که اقدامات انجام شده توسط برخی شرکتها برای کاهش انتشار کربن بسیار تهاجمی بوده و اظهارات انجمن آهن و فولاد چین (CISA) در روز یکشنبه نیز سرمایهگذاران را نگران کرد.
به طوریکه این انجمن اعلام کرد: انتظار روند کاهشی میزان تولید فولاد خام برای رسیدن به اهداف کاهش انتشار گازهای گلخانهای ادامه یابد.
این در حالی است که دولت چین در برخورد با این موضوع دچار مخاطرات جدی است. زیرا از یک سو میخواهند توسعه پروژههای با انتشار گازهای گلخانهای بالا و مصرف انرژی را متوقف کنند، از سوی دیگر خواستار جلوگیری از اقدامات شدیدتری که شرکتها برای ضربه زدن به اهداف دولت بدون در نظر گرفتن پیامدهای اقتصادی و اجتماعی را دنبال میکنند، هستند.
این سیاستها در حالی ادامه مییابد که چین تاکنون موفقیت محدودی را در مهار تولید داشته است. زیرا تولید در نیمه اول سال ۱۲ درصد افزایش داشته است. اما نشانههای اولیهای وجود دارد که خبر میدهد چین در مسیر درستی قرار گرفته است. بلومبرگ در گزارش خود آورده است: تولید روزانه فولاد خام در کارخانههای اصلی چین در ۱۰ روز اول جولای نسبت به ماه ژوئن ۵.۶ درصد کاهش و در ماه ژوئن نیز افت ۵.۶ درصدی داشته است.
تمرکز سراسری بر پایین آوردن تولید فولاد باعث میشود قیمت سنگ آهن نیز کاهش یابد. این امر به این معنی است که بهرهوری در کارخانههای فولاد از اولویت کمتری برخوردار خواهد بود.
از نظر تاریخی، این شرایط باعث تغییر در ترجیحات برای خرید سنگ آهن میشود که تمایل به خرید گریدهای بالا کاهش مییابد.
با این حال، این لزوما تضمین نمیکند که تغییر ناگهانی به سمت سنگ آهن خلوصهای پایینتر قریب الوقوع باشد. چرا که استفاده از عیارهای پایین سنگ آهن به معنای ناخالصی بیشتر و نیاز بیشتر به کک است.
با توجه به افزایش قیمت زغال سنگ و کک در چین ، شاید اقتصادیترین تصمیم برای کارخانههای فولاد رجوع به سنگ آهن گریدهای پایینتر نباشد. ترکیب بهینه مواد اولیه فولاد احتمالا تنها با کاهش نوسان قیمتهای اخیر مشخص میشود که ممکن است هفتهها زمان ببرد.