اسکلت فلزی تشکیل شده از فولاد که شامل تیر و ستون است. ستون های استفاده شده در اسکلت فلزی در دو حالت عمودی و افقی قرار مورد استفاده قرار میگیرند. اسکلت ساختمان های مرتفعی که امروزه در سطح شهرها سر به فلک کشیده اند را با استفاده از اسکلت فلزی ساخته شده اند. از اساسی ترین مصالح مورد استفاده در اسکلت فلزی فولاد است که در حال حاضر از پراهمیت ترین مصالح در صنایع ساخت و ساز به شمار می رود. از حائز اهمیت ترین مزایای فولاد که موجب گردیده تا در اسکلت فلزی به کار برده شود مقاومت بالا، جوش پذیری، شکل پذیری، خم پذیری، همگن بودن و ارتجاعیت محسوب می شود.
استفاده از اسکلت فلزی در سازه های فلزی و ساختمان های ساخته شده با اسکلت فلزی سبب گردیده تا از وزن پایین تری بهره ببرند و در برابر هرگونه ضربه، فشار و عوامل بیرونی نظیر زلزله، مقاومت بیشتری نشان دهند. پس می توان گفت سازه های دارای اسکلت فلزی دارای تعادل نسبتا بیشتری هستند.
مزایای اسکلت فلزی
دوام بالا: به دلیل بالا بودن دوام فولاد میتوانیم روی این محصول حساب ویژه ای در ساخت اسکلت فلزی باز کنیم.
مقاومت بالا : بالا بودن مقاومت فلز از خصوصیات مطرح اسکلت فلزی است. در نتیجه این خاصیت استفاده از اسکلت فلزی در ساخت سازه، ساخت سوله و ساختمان های با ارتفاع زیاد بسیار مناسب است.
شکل پذیری:از دیگر خواص فلزات میتوان به خاصیت شکل پذیری و چکش خواری آن اشاره کردکه میتواند تمرکز تنش و نیروی دینامیکی و ضربه را تحمل کند که در مقابل دیگر مصالح شکننده ساختمانی همچون بتون دارای مزیت فوق العاده ای است.
پرتی مصالح: در ساخت ساختمان ها با اسکلت فلزی پرتی مصالح بسیار کمتر از انواع دیگر است.
سرعت: در ساخت اسکلت فلزی روند کار بسیار سریع تر از ساخت ساختمان بتنی پیش میرود.
اشغال فضا: تیر و ستون ها در ساختمان های اسکلت فلزی از نظر ابعاد کوچکتر از ستونهای ساختمان های ساخته شده با بتن است. و میزان فضای اشغال شده یا پرتی در ساختمان با اسکلت فلزی به حداقل میرسد.
با تمام مزایای گفته شده در خصوص اسکلت فلزی معایبی نیز به فولاد وارد است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
معایب اسکلت فلزی
جوش نامناسب: از مهم ترین مسائل موجود در بحث ساخت اسکلت فلزی و اتصالات آن میتوان به مبحث جوش اشاره کرد که ممکن است این عملیات توسط جوشکار غیرماهر، ماشین آلات نامرغوب و عدم کنترل توسط مهندس ناظر اتفاق بیفتد.
خوردگی: یکی دیگر از معایب اسکلت فلزی که میتوان به آن اشاره کرد خوردگی مقاطع فلزی در مقابل عوامل جوی است.
ضعف در دمای بالا: مقاومت اسکلت فلزی در دمای بالاتر از ۵۰۰-۶۰۰ سانتی گراد به خطر می افتد.